Acupunctuur – wat is dat?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude vorm van geneeskunde is gebaseerd op het uitgangspunt dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiestromen van het lichaam.

Energie circuleert langs verschillende kanalen in het lichaam, de meridianen. Door uiterst dunne naalden op specifieke punten langs bepaalde meridianen te plaatsen, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. De keuze van de punten en de manier waarop de naald wordt aangebracht, zorgen ervoor dat:

  • er een betere doorstroming van energie ontstaat
  • een energieblokkade verdwijnt
  • de hoeveelheid energie toeneemt of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft
  • de kwaliteit van de energie verbetert

Door de verstoringen in de energiehuishouding te herstellen zet acupunctuur het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. 

Tijdens de behandeling gaat de energie in je lichaam weer stromen. Dit merk je aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Soms straalt het gevoel uit langs de meridiaan. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Acupunctuur is de basis van mijn behandelingen, maar van geval tot geval vul ik dat aan met moxa, cupping, tuina of chinese kruiden.